vervolg 03

Scholingsactiviteiten

Scholing

Nieuwe structuur restauratieopleidingen

De structuur van de restauratieopleidingen is de afgelopen jaren drastisch veranderd. De oude opleidingen Restauratie Timmeren en Restauratie Metselen op mbo-niveau 3 zijn verdwenen. Ook de oude kaderopleiding op niveau 4 bestaat niet meer. Op niveau 3 kwamen er nieuwe keuzeonderdelen Restauratie voor timmerlui en metselaars als onderdeel van de algemene opleidingen, terwijl voor mbo-niveau 4 de nieuwe opleidingen Specialist Restauratie en Professional Restauratie ontwikkeld werden.

Vereniging Restauratie Noord is partner in het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen waarin restauratiebranche en beroepsopleidingen vanaf 2014 samenwerken om een nieuwe landelijke opleidingsstructuur te realiseren.
Met keuzedelen over restauratie in de algemene bouwopleidingen hoopt de branche meer jongeren te stimuleren om voor het restauratievak te kiezen. Met een splitsing op mbo-niveau 4 van 'specialist' en 'professional' voor een meer ambachtelijke en meer kadergerichte opleiding moeten de opleidingen beter kunnen inspelen op vragen van de markt.

Niveau 3: Allround Timmerman of Allround Metselaar
met keuzedeel Restauratie

Op mbo-niveau 3 kent het middelbaar beroepsonderwijs dagopleidingen met stages en de beroepsbegeleidende leerweg waarbij werken en leren worden gecombineerd. In dat geval gaat het om vier dagen werken en één dag per week naar school.
Voor de opleidingen Allround Timmerman en Allround Metselaar zijn inmiddels de keuzedelen restauratie beschikbaar om de studenten te laten ontdekken wat het restauratievak inhoudt.
In beginsel kunnen deze keuzedelen op alle ROC's worden aangeboden. In Noord-Nederland is ROC Friese Poort in Drachten sinds jaar en dag hét opleidingsinstituut voor de noordelijke restauratiebranche. Verwacht wordt dat naast Drachten ook andere noordelijke ROC's de keuzedelen restauratie zullen aanbieden aan hun studenten.

Niveau 4: Specialist Restauratie of
Professional Restauratie

Op mbo-niveau 4 worden de mbo-opleidingen Specialist Renovatie en Professional Renovatie aangeboden. De meer ambachtelijke opleiding Specialist Restauratie wordt vooralsnog alleen in  Doetinchem en Leiden aangeboden.
In het jaar 2017-2018 heeft de Friese Poort in Drachten naar alle waarschijnlijkheid voor Noord-Nederland de primeur met de tweejarige beroepsopleiding Professional Restauratie.

Wie meer informatie over restauratieopleidingen in Noord-Nederland wil, kan contact opnemen met Koos Schieving van ROP Noord-Nederland. Zijn telefoonnummer is (06) 5141 7820. U kunt hem mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen heeft sinds kort een landelijke site met informatie over de opleidingen.