Een goede toekomst voor ons cultureel erfgoed.
vervolg 03

Scholingsactiviteiten

Opleiding

Structuur opleidingen op mbo-3 en mbo-4 niveau

De oude opleidingen Restauratie Timmeren en Restauratie Metselen op mbo-niveau 3 zijn sinds 2016 verdwenen. Ook de oude kaderopleiding op niveau 4 bestaat niet meer.

  • Op niveau 3 kwamen er nieuwe keuzeonderdelen Restauratie voor timmerlui en metselaars als onderdeel van de algemene opleidingen. Met keuzedelen over restauratie in de algemene bouwopleidingen hoopt de branche meer jongeren te stimuleren om voor het restauratievak te kiezen.
  • Voor mbo-niveau 4 zijn er twee nieuwe opleidingen gekomen: Specialist Restauratie en Professional Restauratie. Met de splitsing in 'specialist' voor een meer ambachtelijke opleiding en 'professional'  voor een meer kadergericht traject moeten de opleidingen beter kunnen inspelen op vragen vanuit de markt.

In de nieuwe structuur ziet de route naar restauratietimmerman of restauratiemetselaar er zo uit:

  • Stap 1   Volg een mbo-3 opleiding Allround Timmeren of Allround Metselaar met bij voorkeur de keuzedelen restauratie.
  • Stap 2   Zoek een baan bij een restauratiebedrijf dat wil investeren in behoud van vakmanschap door jonge mensen in dienst te nemen.
  • Stap 3   Volg daarna bij je baan de mbo-4 opleiding Specialist Restauratie Timmeren of Specialist Restauratie Metselen.

 

MBO-NIVEAU 3
Allround Timmerman of Allround Metselaar
met keuzedelen Restauratie

Op mbo-niveau 3 kent het middelbaar beroepsonderwijs dagopleidingen met stages en de beroepsbegeleidende leerweg waarbij werken en leren worden gecombineerd. In dat geval gaat het om vier dagen werken en één dag per week naar school.
Voor de opleidingen Allround Timmerman en Allround Metselaar zijn de keuzedelen Basis Restauratie Timmeren en Basis Restauratie- Metselen beschikbaar om de studenten te laten ontdekken wat het restauratievak inhoudt.

In beginsel kunnen deze keuzedelen op alle ROC's worden aangeboden. In Noord-Nederland is ROC Friese Poort in Drachten sinds jaar en dag hét opleidingsinstituut voor de noordelijke restauratiebranche. Daar wordt het keuzedeel op dit moment door twntig leerlingen gevolgd. Met een ander ROC overlegt ROP over het mogelijk aanbieden ervan in het komende schooljaar.

 

MBO-NIVEAU 4
Specialist Restauratie of
Professional Restauratie

Op mbo-niveau 4 worden de mbo-opleidingen Specialist Renovatie en Professional Renovatie aangeboden.

  • De tweejarige opleiding Specialist Restauratie wordt in het schooljaar 2019-2020 behalve in Doetinchem ook op enkele andere locaties aangeboden. Dit zal later bekend worden gemaakt.
  • In het jaar 2017-2018 had ROC Friese Poort in Drachten de primeur in Noord-Nederland met de tweejarige beroepsopleiding Professional Restauratie. De opleiding zal ook de komende jaren in Drachten gegeven worden.

 

Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen   De restauratieopleidingen worden landelijk beheerd en ontwikkeld door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. Het gaat in totaal om veertien disciplines, waaronder de opleidingen Specialist Restauratie en Professional Restauratie. Kijk voor meer informatie op  www.erfgoedopleidingen.nl.


Wie meer informatie over de mogelijkheden van een restauratieopleiding in Noord-Nederland wil, kan contact opnemen met Koos Schieving van ROP Noord-Nederland op (06) 5141 7820. U kunt ook een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..